heldinnen

Een aantal krachtige vrouwen heeft hun heldin gedeeld.

Mooie foto’s, prachtige toelichtingen.

 

Jamuna-k

Jamuna

“You need six hours of sleep, no?”, vertelt Jamanu me meer dan dat ze het vraagt. Dus gaat ze ’s avonds om 9 uur naar bed en staat om 3 uur op om te studeren. Jamuna doet verpleegkunde in Nepal. Daar is het niet vanzelfsprekend dat een meisje een beroepsopleiding doet. Zij laat mij zien, hoe blij ze is dat ze kan studeren. Dat vinden we hier toch heel gewoon? Het gaat goed met haar studie dus haar droom verpleegster te worden lukt. En dan denk ik, hebben wij nog dromen? Maar Jamuna komt in haar opleiding ook hele grote levensvragen tegen. Moet een ziek iemand bijvoorbeeld zijn bed uit de straat op als hij de ziekenhuisrekening niet meer kan betalen? En gaan wij in Nederland die kant ook op? Maar Jamuna kan ook een veilige maaltijd maken, met water dat je niet kunt drinken, op een houtvuurtje. Zou ik kunnen overleven zonder mijn comfortabele leventje?

Jamuna is mijn spiegel. Ze heeft er geen idee van, maar door haar kijk ik anders tegen mijn leven aan: tevredener.

Astrid Schoenmaker

 

margarita

Margarita

 

 

Margarita,een traditionele solitaire heks, is mijn heldin.

Het zal zo’n 6 jaar geleden zijn dat ik haar ontmoette in Appelscha, waar ze de Heksehoeve bestiert. Onder de indruk van haar verschijning, haar liefde voor de natuur en haar wijsheid besloot ik haar zo’n twee jaar later opnieuw op te zoeken op het moment dat mijn leven zich op een kantelpunt leek te bevinden. Aangetrokken door ‘de andere, spirituele wereld’ en tegelijkertijd met mijn benen in de zakelijkheid van alle dag. Op zoek naar waar- en wijsheden. Margarita liet me op een heel integere wijze inzien dat onze levensmissies niet zoveel van elkaar verschillen, maar dat iedereen daarin zijn eigen vorm kiest. Dat ik op een veel betekenisvollere wijze gebruik kan maken van mijn eigen competenties en kennis. Wat een prachtige vrouw! Die ik stiekem nog wel eens benijd om haar leven temidden van de natuur en rituelen. Ook Ik heb mijn route inmiddels gevonden en ben daar dankbaar voor, wetend dat je in je leven alert moet zijn op mensen die op je pad komen die jouw richtinggevers kunnen zijn.

Yvonne Bleize

 

 

gooische-vrouwen

gooische vrouwen

 

Deze vier vrouwen zijn mijn heldinnen, omdat we elkaar al jaren op de juiste momenten helpen, van elkaar genieten, leren en stuk voor stuk zijn het bijzondere vrouwen. Er is er eentje die ik ’s nachts uit bed mag bellen, er is er eentje chaotisch en creatief het leven leeft, er is er eentje die naast haar drukke gezin ook nog eens volop actief is een bedrijf te runnen en er is er een die bij uitjes alles voor ons regelt en die ook nog ns aan lekker eten denkt….kortom een bont gezelschap waar ik wel oud mee wil worden…..

Petra van der Zee

 

 

titia

titia Huisman

 

Omdat ze een krachtige vrouw is die de moed heeft het leven te leven….mijn inspiratiebron!

Petra van der Zee

 

 

 

 

 

oprah

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey is al heel lang mijn heldin. Deze invloedrijke en geliefde tv-heldin inspireert mij enorm omdat zij anderen motiveert en stimuleert om het beste uit het leven te halen. Dat is iets wat ikzelf ook het liefste doe, vandaar dat Oprah mijn grote voorbeeld is.

Ik heb enorme bewondering voor hoe Oprah, van een eenvoudig, arm, zwart meisje is uitgegroeid tot een icoon die heel menselijk en toegankelijk is gebleven. Het is haar niet aan komen waaien….ze heeft het allemaal op eigen kracht gedaan. Met vallen en opstaan, met een lach en een traan heeft ze vastberaden de regie over haar eigen leven durven nemen. Ze laat hiermee als geen ander zien dat als je iets wilt bereiken, je je best moet doen, je uiterste best!

Een inspirerende doorzetter met een enorm inlevingsvermogen die ook nog eens ontzettend gul is, voor mij is Oprah Winfrey een heldin!

Chantal Hoevers prins

 

 

Prinses-Irene

Irene von Lippe-Biesterveld

 

Prinses Irene bewonder ik bovenmatig omdat ik het zó fantastisch vind hoe ze haar nek heeft uitgestoken voor de zaken die ze belangrijk vindt. Ze wist dat ze weerstand kon verwachten als ze naar buiten kwam met wat ze te vertellen had, maar ze heeft het evengoed gedáán! Ik bewonder haar vrouwelijke krachtigheid, haar vastberadenheid en haar moed. Heb met graagte haar boeken gelezen, en raakte nog meer geïnspireerd toen ik haar hoorde spreken op een congres, en ze inspireert me nog steeds met haar bewustzijn en wijsheid! Ik vind haar een held!

Ellen Kloosterman

 

 

 

oma josee

Johanna Geertruida Aldershof-Mellema

Mijn Groningse oma is een heldin voor mij. Ze is ver in de 90 geëindigd. En nog helemaal bij de pinken. Zo schreef ze gerust (in dat mooie ouderwetse schuine schrift) een brief naar de gemeente als er weer eens een stoeptegel verkeerd lag. Hier konden oude mensen over struikelen. Binnen een week was het dan weer geregeld. Op het gezamenlijke grasveldje van de aanleunwoningen mocht je eigenlijk niet komen, behalve mijn oma als ze zin had om met onze jonkjes te voetballen. Ze bleef de krant lezen en het nieuws volgen want dan bleef je bij. Zomaar wat herinneringen.
Maar de allermooiste blijft toch dat ze kon huilen van het lachen en dat ook regelmatig deed. Ze vertelde graag verhalen uit de oude doos en kon soms halverwege niet verder vanwege de slappe lach. Ik zie haar nog zitten in haar eigen stoel, schuddend van het lachen en met een piepklein zakdoekje haar tranen achter haar bril wegvegend. Heeeeerlijk!

Josee Camfferman

 

 

 

Brene Brown

Brené Brown

 

Voor mij is op dit moment mijn heldin Brené Brown. Ik bewonder haar om haar passie om onderzoek te doen naar iets als kwetsbaarheid. Vervolgens blijft het daar niet bij. Zij heeft het er niet alleen over, maar laat ook zien hoe krachtig kwetsbaarheid is en daarbij ook hoe moeilijk het is om kwetsbaar te durven zijn. Alleen als je kwetsbaar durft te zijn, kun je ook echt jezelf zijn en dat vraagt moed. Voor mij een stevige uitdaging. Eentje die ik aanga en eentje die uitdraag. Het is zelfs zo sterk dat ik wel kan zeggen dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld bij mijn missie en visie voor mijn bedrijf.

Birgitta Tijhaar

als een vis in het water