Hou je vast aan je leidraad

Presenteer Tip Josee Camfferman

Om van een ongebreidelde hoop informatie in je hoofd naar een verteerbare presentatie voor je toehoorders te komen, is best een klus. Menigeen merkt pas ter plekke, dat wat in het hoofd logisch leek, er mondeling als een onsamenhangend verhaal uitkomt. Au.

Jezelf goed voorbereiden en daarna meters maken is de enige remedie.

Maar waar te beginnen qua voorbereiden? Een goed begin is het ontdekken van je leidraad. Een leidraad bepaalt de richting. Een leidraad hebben helpt je op meerdere manieren. Je hebt zelf je eigen leidraad. Hier zitten je ideeën, waarden, normen en passie aan geknoopt. Ook in je onderwerp zit een leidraad verstopt. Te midden van alles wat je ergens over weet, zit voor jou de kern; dat is wat jij wilt vertellen over dat onderwerp. Een leidraad helpt jou en je toehoorders ook nog eens praktisch door de presentatie heen. Jij kunt onthouden wat het volgende stukje in je presentatie is en je publiek wordt soepel door je verhaal heen geleid. Zo kan de boodschap optimaal binnenkomen.

Ga eens op zoek naar je leidraden. Denk eens aan een leilinde of leipeer. Ook hier worden de takken met blaadjes en bloemen geleid. Misschien staat er wel eentje bij je buurman in de tuin. Ga maar eens kijken.

Wat je kunt doen is de draden tekenen of leg er een paar neer. Wat kun je eraan vastknopen? Zo maak je de structuur van je presentatie.

 

leilinde

als een vis in het water