In gesprek met Karin van den Burg

“Ga uit van het halfvolle glas”

 

InleidingKarin vd Burg 2

Op zoek naar een krachtige vrouw in het bedrijfsleven kwam ik via een vriendin van mij uit bij Karin van den Burg. Karin is directeur HR bij Joulz, een bedrijf dat specialist is in energie infrastructuren. Een typisch mannenbedrijf met toch 12% vrouwelijke werknemers. Ook in het management zijn de vrouwen goed vertegenwoordigd. Karin vertelde tijdens het interview vol enthousiasme over haar bedrijf, haar werk, haar eigen geldingsdrang en wat ervoor nodig is om een dergelijke functie goed te kunnen invullen.

Kun je iets vertellen over wat je doet?

Ik ben directeur HR van de organisatie Joulz. Dat is een infrabedrijf met 2700 medewerkers. Een echt technisch bedrijf dat zich bezig houdt met het elektriciteits- en gasnet. Ik geef sturing aan HRM op management niveau en vind het geweldig om met de mensen zelf aan de slag te zijn. Ik heb een veiligheidshelm, schoenen en pakkie achter in de auto liggen en ga met regelmaat op rondgang, zoals wij dat noemen. Vinden we in ons bedrijf zo belangrijk dat we er ook een KPI (kritieke prestatie indicator) van hebben gemaakt. Ik geniet van het vakmanschap, van de loyaliteit, van het pure.

Hoe omschrijf je jouw leiderschapsstijl?

Ik ben iemand van duidelijkheid. Ik leg graag de verantwoordelijkheid neer waar die hoort. Ik geef veel vertrouwen. Iedereen mag fouten maken, maar liever niet drie keer dezelfde. Afspraak is afspraak. Ik ben laagdrempelig.

Wat ik van mijn collega’s terugkrijg is dat ik inspirerend ben, energie geef en dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt.

Waarom doe je wat je doet?

Daar heb ik wel vaker over nagedacht. Ik geloof dat ik het mooi zou vinden als op mijn grafsteen zou staan: zij maakte het verschil. Ik heb daarnaast een flinke geldingsdrang en bewijsdrang. En wat daarbij helpt is dat altijd ga voor het halfvolle glas.

Ik geloof erin dat als je iets wilt je ervoor moet gaan. Een topbaan red je niet in 3 dagen. Dat vraagt concessies, goed inregelen en afspraken met je wederhelft.

Het glazen plafond, ik geloof er niet in en vind dat het vaak als excuus wordt gebruikt, er is volgens mij eerder sprake van een plakvloer. Iedereen maakt eigen keuzes, dat is prima, maar wees daar dan ook tevreden mee.

Je hebt een pittige baan. Hoe houd jij balans tussen werk en privé?

Ik kan redelijk makkelijk schakelen. Heel soms neem ik werk of humeur mee naar huis, maar dat kan ik dan ook weer loslaten. Mijn autoritje naar huis helpt mij ook om te schakelen tussen werk en privé. En thuis kan ik mij goed ontspannen door een boek te lezen of gewoon even niets te doen. Even het huishouden doen, het grovere werk zeg maar, vind ik prettig.

Verder ben ik sportief aangelegd, hoewel ik daar momenteel minder tijd aanbesteed dan misschien goed voor mij is.

Thuis hebben we altijd veel hulp gehad. Mijn man en ik hebben alle twee een drukke baan. Zonder hulp voor de kinderen of het huishouden wordt dat heel lastig. Willem, mijn man, en ik stimuleren elkaar in wat we willen doen. We geven elkaar veel ruimte. We zeggen weleens: “We zijn elkaars beste collega, ook al hebben we nog nooit samengewerkt”.

Wat of wie inspireert jou?

Mensen met een passie inspireren mij. Mensen met een gedrevenheid. Wubbo Ockels die net is overleden is daar een voorbeeld van. En ook Neelie Kroes de eurocommissaris. Ik vind het stoer hoe zij haar mannetje staat, terwijl ik haar ook heel vrouwelijk vind.

Heb jij weleens een beste advies gekregen?

Ja, dat was in een periode dat ik net naar een andere functie was overgestapt bij een ander bedrijf dan waar ik nu werk. Ik was toen erg bezig met mijn drive om te presteren versus de erkenning ervoor krijgen. Ik werkte veel met mannen en merkte dat ik mij wat meer als man ging gedragen. Mijn harde buitenkant kreeg meer en meer de overhand over mijn zachte binnenkant.

Ik kreeg de mogelijkheid vanuit dit bedrijf om een health scan te laten doen. Zowel fysiek als psychisch. Ik had toen een gesprek met een psycholoog en die confronteerde mij dus met: “harde bikkel, je ontwikkelt je heel eenzijdig naar de blanke mannencultuur aan de bovenkant. Je ontwikkelt je als een haan. Terwijl je dat eigenlijk niet bent.” Er gebeurde iets met me, krijg nou de hik. Dat was echt wel een kantelpunt. De confrontatie dat ik mijn eigen authenticiteit aan het verliezen was ten opzichte van wat daar gevraagd werd van leidinggevenden. Ik zoek nu regelmatig coaching op om mij daarbij te helpen.

Welk advies wil je meegeven aan de lezers van dit interview?

Ga altijd uit van het halfvolle glas! Ook als er een periode in je leven is die je graag voorbij wilt hebben of bij slechte of verdrietige ervaringen. Je komt er altijd weer krachtiger uit. Er is altijd hoop en er zijn altijd nieuwe kansen en mogelijkheden. Durf daar maar op te vertrouwen.

als een vis in het water