PresenteerTip Josee Camfferman

“Zijn er nog vragen?”

Verwachtingsvol kijk je na je presentatie de zaal in. Je vraagt het nog maar eens.

Er zijn geen vragen.

Dat is jammer. Door vragen te beantwoorden maak je makkelijker contact met je publiek. Bovendien kun je door vragen te beantwoorden, specifiekere informatie geven waar je tijdens je presentatie niet aan toekomt. Zo hoort je publiek meer en bevestig jij meteen je deskundigheid.

Hoe komt het dat er geen vragen worden gesteld?

Bij veel mensen is er nog altijd de angst om een domme vraag te stellen. Om voor een publiek helemaal af te gaan. Dan is het veiliger om zelf maar niks te vragen en te hopen dat iemand anders het doet.

Hoe krijg je dat wel voor elkaar?

In een prettige open sfeer durven mensen vaak wel vragen te stellen. Daar kun je voor zorgen door gedurende je presentatie contact te maken met je publiek. Stel bijvoorbeeld zelf vragen. Die een groot deel van het publiek kan beantwoorden door hand opsteken, te gaan staan enz.

Maak van tevoren een afspraak wat je met ‘de vragen uit het publiek’ wilt doen. Mogen ze te pas en te onpas inspringen? Heb je een vragenstelblokje om de zoveel tijd?

Wat ook goed werkt; laat je publiek tijdens je presentatie hun vragen opschrijven. In de pauze of aan het eind haal je de briefjes op en beantwoordt de vragen plenair.

Stel dat het werkt en het loopt uit de hand?

Als je strategie werkt, dan kunnen er ook vragen komen waar je niet op zit te wachten. Je weet bijvoorbeeld het antwoord niet, je wordt uitgedaagd tot een discussie of mensen betrekken je onderwerp uitgebreid op zichzelf. Houd hier ook de regie en vraag om een visitekaartje zodat je het antwoord kunt mailen; geef de uitdager een compliment voor z’n lef en nodig hem uit bij de borrel verder te discussiëren; onderbreek een uitgebreid en persoonlijk verhaal en laat diegene na afloop even persoonlijk naar je toekomen.

Maar wat als er echt geen vragen zijn?

Wellicht was je presentatie heel helder en heeft men echt geen vragen. Trek het toch naar je toe, geef aan dat je je kunt voorstellen dat er naderhand vragen komen. Geef je visitekaartje mee (in een kleinere groep kun je ze snel even uitdelen) en nodig ze uit om te mailen. Men krijgt uiteraard altijd antwoord. Is weer goed voor je deskundigheid en betrouwbaarheid.

 

Succes! Hgr, Josee

als een vis in het water