In gesprek met Anne Kien

“Wees niet bang. Durf te kiezen, durf je hart te volgen, en durf ook snoeihard op je bek te gaan”.

anne kienInleiding

In mijn zoektocht naar een inspirerende en net even anders dan anders locatie voor mijn trainingen kwam ik in aanraking met Anne Kien. Zij is de initiator van en creatieveling achter trainingslocatie deVLOER in Almere. Daarnaast runt zij haar bedrijf Motivatio. Zij traint teams met als motto #stopderuis. In 2012 is zij verkozen tot Flevolandse Zakenvrouw van het jaar in de categorie ZZP. Een inspirerende, creatieve en ondernemende vrouw, die zegt wat ze denkt.

Kun je iets vertellen over wat je doet?

Vanuit mijn bedrijf Motivatio train ik teams op teamontwikkeling. Teams die niet lekker lopen, waar mensen elkaar niet snappen. Die help ik eigenlijk in heel erg korte trajecten weer op de goede weg. Ik zeg ook heel bewust op de goede weg, want ik vind dat ze het zelf moeten kunnen. Dus ik heb niet de intentie om jarenlang bij één club te blijven hangen.

deVLOER is jouw eigen trainingslocatie. Hoe is dat ontstaan?

Als trainer werd ik gek van alle inspiratieloze hokken die dit land rijk is. Ik wilde wat anders. In de zomer van 2010 ben ik tegen deze locatie aangelopen. Het is een voormalig waterzuiveringsgebouw. Ik heb vervolgens zelf bedacht hoe ik alles wilde hebben. Uitgevoerd en laten uitvoeren en in maart 2011 is deVLOER open gegaan. Het is een trainingslocatie, vergaderlocatie die ik zelf gebruik als klanten in de buurt zitten of de tijd hebben om hierheen te reizen. Of die ik anders verhuur aan andere trainers, maar ook voor jaarvergaderingen, productpresentaties, kerstborrels of als het maar zakelijk is.

(noot van Birgitta: kijk voor een impressie van deze unieke locatie op www.devloer.com)

Jij combineert de exploitatie van deVLOER met je bedrijf Motivatio. Wat is jouw belangrijkste motivatie om je werk als trainster te doen? Wat is je drijfveer?

Ik krijg er ongelooflijk veel energie van als ik mensen inzicht geef in zichzelf. Ik vind het zo te gek om te zien dat wanneer iemand in de knoop zit of zich niet bewust is van bepaalde gedragingen een proces doormaakt en daarna wel weet wat hij wil of zich wel bewust is van zijn gedrag. Ik vind het geweldig om onderdeel te zijn van dit proces. Voor mij gaat dat vanzelf. Als ik met een groep ga werken, weet ik in het eerste kwartier nog niet precies wat ik ga doen. Ik proef en voel en ga aan de slag. En dan ineens is de tijd om. Het gaat heel natuurlijk en ik ervaar een echte flow.

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Hoe doe jij dat?

Ja, het is voor mij belangrijk om zichtbaar te zijn. Dat doe ik door mijn websites. Die moeten goed op orde zijn en dat zijn ze. Ik ben ook actief op social media. Op Facebook wat actiever dan op twitter. En ik moet zorgen dat ik aan tafel kom bij mensen. En dan heb ik wel weer de mazzel, mazzel, ik weet niet of dat mazzel is, dat deVLOER ook een platform is waar gasten komen. Door het bijzondere karakter van deVLOER kom ik makkelijk in gesprek en kan ik vertellen wat ik nog meer doe. En dan ineens heb je dertig, veertig man in je netwerk erbij. Dus dat is ook wel hoe ik dat doe, die zichtbaarheid. En ik heb ook wel eens iemand gehad die tegen mij zei: ik zie jou nooit bij die netwerkborrels, en dan denk ik nee, want ik ben altijd aan het werk.

In 2012 heb je de verkiezing Flevolandse Zakenvrouw van het jaar gewonnen. Dat zet je natuurlijk ook wel even in the picture.

Ja, zeker. En het feit dat toenmalig koningin Beatrix hier is geweest. En een artikel in de Telegraaf. Dat zijn wel hele leuke dingen die op je pad komen.

Je bent erg energiek, ondernemend en werkt hard. Hoe houd jij jezelf vitaal?

We hebben sinds kort weer een hond en daar ben ik heel blij mee. Daardoor wandel ik nu meer. Een flinke wandeling met onze hond is een feest. Verder let ik wel echt op mijn voeding. Nu gaat dat wat met horten en stoten. Begin januari had ik het daarover met mijn vriend. We waren zo klaar met die zoete zooi en we eten nu echt, echt gezond. We proberen voedsel te eten waarbij je lichaam niet meer energie nodig heeft om het te verwerken, dan dat je er uit haalt. Dat scheelt wel, dat merk ik ook. En ik vind het ook nog eens onwijs lekker. Ik ontbijt heel vaak met boekweit pannenkoekjes, met eitjes en tomaat.

En hoe zit het met je mentale vitaliteit?

Ik blijf mentaal fit door heel duidelijk een scheiding te maken tussen werk en thuis. Dat deed ik nooit. Ik was altijd gewoon aan het werk en altijd thuis. Allebei tegelijk. Dat schoot dus niet op. Of ik was bezig met een kind of dan was ik thuis klanten aan het bellen. Daar werd ik echt gestoord van. Na de werk-thuis scheiding gaat het beter. Ik werk op mijn werk en thuis is thuis. En ik werk met lijstjes, daar ben ik van. Als het te vol wordt in mijn hoofd dan ga ik lijstjes maken. En daar zet ik dan heel kinderachtig dingen op die ik al gedaan heb zodat ik ze alsnog kan wegstrepen. Maar ik ben me ervan bewust, dan mag het ;-). En we hebben de televisie, die mij zoveel negatieve energie gaf, verbannen. Ook lees ik veel. Thriller boeken zijn trouwens ook in de ban. Ik lees veel werk van Amerikaanse sprekers en trainers. Daar haal ik mijn inspiratie uit.

Heb jij een lijfspreuk?

Ik heb niet zozeer één spreuk maar wel spreuken waar ik steeds opgewonden van word. Laatst zag ik er een staan van Paulo Coelho. “If you make the same mistake twice, it’s not a mistake but a decision”. Toen dacht ik ja, dat is gewoon zo. Vanmiddag heb ik een vriendin een foto gestuurd met daarop: “Respect yourself enough to walk away from anything that does not feed you, does not make you happy”. Wat ik ook een mooie vind is: “Mensen doen niet wat je zegt, maar doen wat jij doet”. Ik laat mij graag voeden door dit soort dingen.

Wat is het beste advies wat jij ooit kreeg?

Een paar jaar geleden was ik bij een training van Jan Bommerez. Hij liet mij zien hoe belangrijk het is om proactief te zijn, zelf het heft in handen te nemen. Laat je niet leiden door je omgeving. Het is zo makkelijk om te doen wat je omgeving doet. Het gaat mij om authenticiteit. Ik ben er echt van overtuigd dat als je de dingen vanuit je hart doet en bij jezelf blijft, dan kan je niet nat gaan.

Die van Jan Bommerez was mooi, maar het allerbeste advies dat ik ooit kreeg was van mijn vader, die helaas al is overleden. Hij zei mij kort en krachtig: “Wees niet bang”. Ik heb dat zelf vertaald in: durf te kiezen, durf te doen, durf ervoor te gaan, durf je hart te volgen, en durf ook snoeihard op je bek te gaan.

Het advies wat Anne ons mee wil geven heeft daar direct mee te maken.

Mijn advies is: volg je hart en kies ook echt. Maar dan écht. Ga er helemaal voor. En ook al ga je vol op je bek, dan haal je daar wel weer lessen uit. Stilstaan heeft geen zin. Als je wat wilt moet je in beweging komen. En als je niet in beweging wilt komen, dat is prima maar hou dan op met dat gepiep. Pak je eigen verantwoordelijkheid. Als het tegenzit heb je altijd weer de keuze om het anders te doen.

 

Anne Kien

deVLOER en motivatio

als een vis in het water