In gesprek met Riek Siertsema

“Heb lef en word zichtbaar!”

riek siertsema2Inleiding

Riek Siertsema is een ondernemende vrouw van 52 jaar, die graag haar nek uitsteekt en gezien wil worden. Zij is voorzitster van MKB Noord Nederland en zij heeft 2 ondernemingen. Samen met haar echtgenoot runt zij organisatie adviesbureau Siertsema & Vos en samen met haar schoonzus heeft zij breiwinkel Knitted Knots. Riek kenmerkt zich door een grote ondernemingszin, brede belangstelling, doorzettingsvermogen, lef, willen leren en ervaren, zichtbaar willen zijn, dingen willen bereiken, dromen waarmaken. Haar motto is: ‘Leven Lang Leren’.

 

Wat kenmerkt jou in je werk?

“Ik heb een groot doorzettingsvermogen en ben een sterke verbinder. Verbinden van de opdrachtgever met dat wat hij eigenlijk wil en verbinden van mensen onderling. Ik ben daarin empathisch en vooral heel duidelijk. Ik zet de stip op de horizon, geef de kaders aan, stippel het pad uit en visualiseer het pad en de stip. Vervolgens faciliteer en coach ik de mensen richting de stip. Hierbij maak ik de mensen duidelijk dat dat niet kan zonder hen en dat juist hun deskundigheid in dit traject zo belangrijk is. Hoewel ik weleens zeg dat ik een hoog testosteron gehalte heb voor een vrouw, probeer ik in mijn leiderschap de combinatie van mijn masculiene en feminiene kant in te zetten. Naast dit alles is mijn valkuil dat ik af en toe te snel wil. Het vraagt geduld om mensen mee te krijgen. Dat is soms lastig voor mij.”

Je 3 activiteiten zijn divers en vragen veel van je. Wat houdt jou energiek?

“Het is de combinatie en het feit dat ik een brede belangstelling heb. Ik kan niet heel erg goed in één hokje zitten en daar binnen blijven. Ik heb heel erg de buitenwereld nodig om gevoed te raken en energie te krijgen. Omdat het natuurlijk niet altijd overal even sprankelend is, is het leuk om verschillende dingen te doen, want dat compenseert elkaar dan. Iedere activiteit heeft haar eigen dynamiek en gezamenlijk levert het de energie om mij lekker te voelen.”

Wat zijn jouw drijfveren?

“Mmm, lastige vraag. Ik ben in de kern denk ik wel een redelijke streber. Ik heb wel de neiging om ergens de beste in te willen zijn of voorop te willen lopen of met de neus vooraan te willen staan. Ik wil gezien worden, ik wil goed gevonden worden, ik wil dat mensen naar me luisteren. Als dat dan vervolgens een gevoel van erkenning oplevert geeft me dat veel energie. Een drijfveer is ook wel een soort van persoonlijke voldoening. Ik ben ‘s avonds een tevreden mens als ik een heleboel dingen heb gedaan, stappen vooruit heb gezet. Dat kan zijn van dozen uitpakken voor Knitted Knots, tot het zien van gewenste gedragsverandering bij een team wat ik begeleid.”

Knitted Knots was een droom van jou. Hoe maak jij van je dromen werkelijkheid?

“Ja, Knitted Knots was een grote droom. Wat mij helpt om mijn droom te verwezenlijken is mijn droom alsmaar vertellen. Daar wordt je droom mooier van, omdat mensen gaan meehelpen aan je droom. Dingen gaan rollen en gaan voor je werken. Mensen gaan er over nadenken en dan opeens komt er bijvoorbeeld iemand met zo’n aanbod als dit winkelpand. Dat is heel fijn. Delen is vermenigvuldigen, daar komt het eigenlijk op neer.”

Zo veel en zo hard werken vraagt ook wat van het thuisfront. Hoe regelen jullie dat?

“Toen de kinderen klein waren gingen mijn man en ik iedere zomer om de tafel en maakten we het plan voor dat komende jaar. Wie werkt hoeveel en wanneer, wanneer is de oppas nodig. We hadden ook de afspraak dat ieder van ons één avond in de week geheel vrij was. Je mocht dan na het eten je mond afvegen en vervolgens doen en laten wat je wilde. Nu de kinderen grotendeels het huis uit zijn is het makkelijker. Wat ook erg fijn is is een goede huishoudelijke hulp.”

Hoe blijf jij vitaal?

Riek maakt onderscheid in lichamelijke, sociale en mentale vitaliteit. “Werken aan lichamelijke vitaliteit vind ik lastig in te plannen. Ik ga heel braaf op maandag avond naar mijn conditie trainingsclub, dat is alles. Het helpt dat mijn sportclubje ook gezellig is, dat is een extra stimulans om hier wel tijd voor vrij te houden. Sociale vitaliteit vraagt met mijn bestaan wel om aandacht. Mijn sociale contacten zijn voor mij belangrijk en krijg ik energie van. Voor mijn mentale vitaliteit heb ik vooral andere mensen nodig en het leren van nieuwe dingen. Dat vind ik in mijn business club en zoek ik op door workshops of masterclasses te volgen. Discussiëren doe ik ook erg graag.”

Wat of wie inspireert jou?

“Neelie Kroes vind ik echt een voorbeeld. Zij heeft veel bereikt en is er redelijk nuchter onder gebleven. En ook een voorbeeld omdat zij in staat is om terug te komen op standpunten. Bijvoorbeeld wat betreft de quota voor vrouwen. Daar was zij altijd op tegen. Op een gegeven moment heeft ze moeten constateren dat het toch niet werkt zonder quota. Ze heeft zich gerealiseerd dat niet iedereen dezelfde persoonlijkheid en drive heeft als zij. En dat het daarom soms nodig is met steunmaatregelen dingen voor elkaar te krijgen. Dat vind ik mooi.”

Heb je nog een afsluitend advies voor de vrouwelijke lezers van dit interview?

“Mijn advies is: doe gewoon af en toe dingen waar je niet van tevoren alle hoeken en gaten eerst van hebt verkend of alles van beheerst. Durf ook wat risico te nemen. Trial and error is ook een manier om de wereld te verkennen. Je hoeft niet hele grote risico’s te lopen, maar doe wat. Mannen pakken over het algemeen vaak steviger door, daar kunnen wij vrouwen nog wel het een en ander leren.”

Vervolgens voegt Riek het volgende nog toe. “Een wens van mij is dat vrouwen toch wat zichtbaarder worden of nog meer op zichtbare posities komen. Ik zoek nu een opvolger voor het voorzitterschap van MKB Noord Nederland. Het is dus heel erg lastig om vrouwen te vinden die zo iets willen doen en dat is wel heel erg nodig. We hebben namelijk ook rolmodellen nodig, om jonge meisjes, die nu in de schoolbanken zitten, te laten zien van wat er allemaal mogelijk is. “

 

Riek Siertsema

www.siertsema.com

info@siertsema.com

als een vis in het water