In gesprek met Margriet Bouma

Krachtige vrouwen vormen een mooi voorbeeld voor andere vrouwen om van te leren en door te worden geïnspireerd.

In november 2013 ben ik gestart met een serie gesprekken met krachtige vrouwen. Margriet Bouma, regiomanager Kamer van Koophandel Noord was de eerste in deze serie.

“Ik leef als een zeiler. Afhankelijk van de wind stel ik mijn koers en mijn zeilen bij.”

margriet bouma Op 25 november 2013 schoof ik aan tafel bij Margriet Bouma, regiomanager Kamer van Koophandel Noord Nederland, voor mijn eerste interview in de serie “In gesprek met krachtige vrouwen”.

Margriet heb ik leren kennen bij de Kamer als een enthousiaste hardwerkende vrouw die staat voor haar mensen en voor haar klanten. Ze durft het podium te pakken en heeft het lef om zich kwetsbaar op te stellen, ook in situaties die de schoonheidsprijs minder verdienen. Ze refereert hierbij aan de veranderingen bij het mentortraject voor startende ondernemers. “Dat hebben we niet goed gedaan” zegt ze, “en dan is het hard werken om het te herstellen en dat loopt niet altijd zoals het zou moeten lopen door omstandigheden waarop wij ook geen invloed hebben soms”.

Het reorganisatie proces waar de Kamer van Koophandel middenin zit is complex en houdt Margriet goed van de straat. Het is hard werken, maar dat doet ze het met plezier.

Haar motto is ‘werkende weg’. Ze zegt: “Het gaat erom dat we de dienstverlening naar onze klanten, de ondernemers, optimaal maken en houden. Dat lukt nooit in een keer, maar met bijsturen en leren van wat minder goed ging komen we een heel eind”. Daarbij: “Als je buiten wilt winnen, moet je binnen beginnen”. Margriet besteedt daarom veel tijd aan de begeleiding van haar team. Ze vindt dat belangrijk voor de organisatie, voor de klanten en ook voor de mensen zelf. “We staan allemaal voor een nieuw tijdperk bij de kamer. We moeten ons dus allemaal, ook ik, heel goed realiseren dat we onze eigen ontwikkeling serieus nemen en meegroeien met de tijd waarin we leven”. Voor Margriet zelf heeft de reorganisatie tot gevolg dat zij vanaf 1-1-2014 een andere functie gaat vervullen. Ze wordt dan senior adviseur ondernemersondersteuning bij de Kamer. Met volle kracht gaat zij vooruit om haar huidige taak goed af te ronden en de nieuwe op te pakken.

Haar mensen begeleidt ze door hen veel ruimte en vertrouwen te geven, en wel op de achtergrond aanwezig te zijn. Ze gelooft erin dat mensen meer kunnen dan ze denken, als ze maar de ruimte krijgen om het te kunnen uitproberen. Dat vraagt vervolgens van haar zelf ook wel wat, want ze moet heel erg opletten dat ze in de hectiek van de dag geen dingen overneemt, loslaten dus. Ze heeft nu, na 2 jaar in deze functie, gezien dat de meeste van haar mensen echte ontwikkel stappen hebben gezet. Daar is ze heel trots op. Haar leiderschapsstijl omschrijft ze als dienend. Ze is er als het nodig is en neemt dan ook haar verantwoordelijkheid, maar verder ligt het bij de mensen zelf, uiteraard binnen het werkveld dat is uitgezet.

Margriet geeft aan dat het voor haar belangrijk is dat er ergens een stip op de horizon staat. Dat ze weet waar de organisatie naar toe gaat. De uiteindelijke stip is in deze reorganisatie wel helder, de weg er naar toe is onderhevig aan vernieuwde inzichten. Door wijzigingen in het traject ontstaat er weleens verwarring. Open communicatie is dan essentieel volgens Margriet. In gesprek zijn en blijven met haar team is topprioriteit.

Margriet zorgt goed voor haar mensen, maar in deze zeer drukke tijd iets minder goed voor zichzelf. Op mijn vraag hoe zij zichzelf vitaal houdt begint ze te lachen. “Ja, goede vraag”, zegt zij. “Dat schiet er in deze tijd weleens bij in”. Zij probeert minimaal 1 keer per week te sporten en verder geniet ze van de momenten met haar 4 kinderen en haar man. Met een goed glas wijn op de bank en wat vrienden op visite is voor Margriet quality time. Zulke momenten ontspannen haar en geniet ze van. Met haar man spart ze graag over hun beider werk en dat ervaart ze als waardevol.

In haar werk houdt ze zich vitaal door regelmatig met iemand te klankborden. “Dat levert vaak mooie informatie en ideeën op. Het kan je sterken in de lijn die je hebt uitgezet, maar het kan je ook doen besluiten om de koers bij te stellen” zegt zij. Ze durft zich in zulke gesprekken ook kwetsbaar op te stellen. “Geen probleem mee”, zegt ze “Ik kan er alleen maar van leren”.

Op mijn vraag door wie of wat Margriet wordt geïnspireerd noemt ze, na wat nadenken, Nelson Mandela. Zij bewondert hem om de kracht en energie waarmee hij twee werelden heeft weten te verbinden.

Aan de Nieuwsbrief lezers wil Margriet graag meegeven dat je vooral jezelf moet blijven, helemaal als de omstandigheden lastig zijn. “Blijf dicht bij jezelf en volg je gevoel” zegt zij “Je bent wie je bent; doe vooral de dingen waar je energie van krijgt. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar heeft mij uiteindelijk het meest opgeleverd”.

Margriet’s Tip: “Ga vooral veel klankborden. Win advies in, hoor andere meningen en wees niet bang om je koers bij te stellen”. Ze maakt een mooie vergelijking met een zeiler. Afhankelijk van de wind worden de zeilen geplaatst, het is mooi als je in je leven en in je werk ook zo flexibel kunt zijn.

Mooie afsluitende woorden van een prettig interview.

 

 

als een vis in het water