flow

 

flow bladKen jij het maandblad Flow? Ik vind het een mooi vormgegeven blad met afwisselende informatie. Vooral vrouwen,die contact hebben met het meisje in hen, worden erg blij van de Flow. Wat ik vooral heerlijk vind aan dit blad is de voel-sensatie. Als ik het blad voor het eerst in mijn handen heb doe ik mijn ogen dicht en blader er doorheen. Ik voel de pagina’s, ik voel het papier. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van veel verschillende soorten papier. Ieder soort geeft een andere sensatie. Ik houd daarvan. Daarna ga ik het pas lezen.

 

Flow ken ik ook op een andere manier. Als het gevoel de tijd te zijn vergeten, helemaal op te gaan in waar je mee bezig bent, niet te willen stoppen. Albert Giacometti (beeldhouwer) die benoemde het als volgt: ” Basically, I no longer work for anything but the sensation I have while working.”

flow

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar flow. De meest bekende onderzoeker is de psycholoog Csikszentmihaly.

Hij zegt dat mensen die flow ervaren in een optimale staat zijn van intrinsieke motivatie en gelukkig zijn. Zij zijn gedreven om hun activiteit te doen en hebben daarbij heldere doelen. Mensen zijn dan in opperste concentratie en gefocust. Zij gaan zo op in hun activiteit, dat ze geen tijdgeest meer hebben en ook zichzelf uit het oog verliezen.

Bijgaande figuur (gebaseerd op de theorie over flow van Csikszentmihaly) laat zien dat flow het optimum is tussen uitdaging en capaciteiten.

 

Als ik in mijn flow zit voel ik mij inderdaad erg gelukkig, komt er veel uit mijn handen en kan ik niet meer stoppen. Het lijkt dus heerlijk om helemaal in flow te zijn. Waarom lukt het dan toch niet altijd?

Om in flow te komen en te blijven is een aantal dingen nodig. Wat dat is heb ik omgezet in een aantal tips.

  • Duidelijk doel Zorg dat je een helder doel hebt. Als dit doel te groot is om te overzien, knip het dan op in deel doelen, in hapklare brokken. 
  • Passende capaciteiten Zorg dat je (sub)doel past bij je kennis en kunde. Is het te ver verwijderd van wat je kunt dan levert dat alleen maar frustratie en negatieve energie op. 
  • Voldoende uitdaging Zorg dat je doel uitdagend is, maar niet tė uitdagend. De uitdaging heb je nodig voor je concentratie, scherpte en focus. 
  • Sterke concentratie Zorg dat je goed bent uitgerust en dat je al je energie kunt inzetten op je doel en het moment. 
  • Ruimte in het hoofd en in het hart  Voordat je start met je activiteit is het handig als je je hoofd (en je hart) even helemaal leegmaakt van alle dingen die spelen op dat moment. Dit kun je doen door wat tijd te nemen en een soort braindump toe te passen. Pak een vel papier en dump dat wat je bezighoudt. Blijf schrijven. Het kan variëren van een was die nog moet worden opgehangen, tot een offerte die je nog moet maken. Ben je helemaal leeg? Leg het papier uit zicht. Handig voor een later moment als je weer de andere zaken gaat oppakken. Door deze actie ruim je je bovenkamer en je gevoelskamer lekker op en ontstaat er ruimte voor creativiteit, nieuwe ideeën en je activiteit waar je alle aandacht en concentratie in wilt stoppen. 
  • Omgeving Zorg dat je omgeving optimaal is. Een plek waar je lekker kunt werken en waar je niet wordt afgeleid of gestoord. Dit begint met het uitschakelen van je telefoon en je email. Geen externe interrupties! Soms werkt het om fysiek even ergens anders te gaan zitten (ander bureau, andere ruimte). Werken met ander materiaal dan wat je normaal gesproken doet is ook fijn. Gebruik bijvoorbeeld pennen, stiften, een grote flip-over etc. in plaats van te gaan typen achter je pc. 
  • Feedback  Check regelmatig hoe het gaat. Zit je nog op de juiste weg? Werk je aan het met jezelf afgesproken doel, of ben je toch stiekem weg verleid tot iets anders?

Als je dit weet toe te passen kun je zeer effectief aan de slag, vergeet je de tijd en zijn je resultaten om de vingers bij af te likken. En stel je voor dat je dan ’s avonds in bed ligt. Je kijkt terug op je dag. Er verschijnt vast en zeker een heel gelukkige glimlach op je gezicht. Geniet ervan!

 

 

als een vis in het water