vrouwen zijn de ambassadeurs van verandering

De Eindhovense onderneemster Josette Dijkhuizen maakte deel uit van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Zij heeft daar op 14 oktober 2013 namens de Nederlandse vrouwen de regeringsleiders toespreken. .

Dijkhuizen (43) coacht en adviseert startende en meer ervaren ondernemers. Sinds 2010 is Dijkhuizen ook promovendus aan de Universiteit van Tilburg. In haar onderzoek richt zij zich op succes- en geluksfactoren van ondernemers in Nederland. “Zowel in mijn werk als in mijn onderzoek zet ik me in voor empowerment van vrouwen door zelfstandig ondernemerschap.”

Vrouwen stimuleren om een eigen onderneming op te zetten, is voor Dijkhuizen een krachtig emancipatiemiddel: “Ondernemen vergroot het gevoel van eigenwaarde en geeft veel zelfvertrouwen.” In haar speech riep zij de leiders van alle VN-lidstaten op om meer aandacht te hebben voor de vrouwelijke ondernemers in hun land. Zelf ondernemen geeft vrouwen namelijk de kans om economisch zelfstandig te worden en daarmee onafhankelijk.

Meer ondernemerschap bij vrouwen wereldwijd betekent volgens Dijkhuizen niet alleen een verbetering in de positie van vrouwen: “Meer succesvolle vrouwelijke ondernemers leidt bovendien tot armoedereductie en vergroting van zowel welvaart als welzijn. Vrouwen investeren namelijk een veel groter deel van hun inkomen terug in de maatschappij dan mannen. Zij investeren in het gezin, (hun) kinderen en in hun educatie en scheppen zo een meerwaarde voor gezinnen en de samenleving als geheel”, aldus Dijkhuizen.

 

Hieronder lees je een stukje uit haar blog  over haar grote moment bij de VN. Mooi om te lezen.

“14 oktober was voor mij de grote dag. Ik heb mijn statement voorgedragen bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties! Mijn droom is uitgekomen om mijn visie op vrouwelijk ondernemerschap te mogen verkondigen op het hoogste podium ter wereld… 
Het was die ochtend dan ook zenuwslopend. De vergadering begon om 10.00 uur en dan is het wachten geblazen op het ‘moment suprème’. Dat was uiteindelijk rond 12.15 uur. 
Vóór mij was de vertegenwoordiger van Sudan aan het woord met een lang betoog waar ik niets van heb meegekregen omdat ik focuste op mijn eerste zinnen. En dan komt het moment dat Madam Chair aankondigt dat de gedelegeerde van Nederland mag spreken. Microfoon aan, goed ademen en spreken maar. Vanaf dat moment waren de zenuwen weg en was de focus gericht op het verhaal. 
De ontlading volgt dan na 7 minuten. Bizar, want dan is het ook opeens voorbij en is de volgende spreker aan het woord. Maar, het was absoluut een geweldige ervaring en zó bijzonder dat ik dat namens jullie allemaal heb mogen doen. Dank dus aan jullie voor het gestelde vertrouwen.”

 

als een vis in het water