Minister Edith Schippers machtigste vrouw van Nederland

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is volgens maandblad Opzij de machtigste vrouw van Nederland op dit moment. De jury koos de VVD-politica (49) uit een lijst van 100 invloedrijke vrouwen. „Er ligt veel op haar schouders, nu en de komende tijd, maar Schippers weet de lasten slim te dragen.”, aldus juryvoorzitter Margriet van der Linden tijdens de presentatie van de jaarlijkse Opzij Top-100 in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

edith schippers 2

Zorg is volgens de jury hét maatschappelijke thema van dit moment en tegelijkertijd ook de grootste kostenpost van het kabinet. Van der Linden „Het is aan Edith Schippers om te voorkomen dat deze kosten niet verder groeien. Zij is de eerste die er in jaren in is geslaagd te zorgen dat de overheid minder aan zorg uitgeeft dan begroot. Met het zorgakkoord dat ze in juli sloot, heeft Schippers miljoenen weten te besparen.”

Edith Schippers zei bij de uitreiking vereerd te zijn met de titel, ‘omdat het niet om mij maar om de zorg gaat. Het laat zien hoe belangrijk de zorgsector is.’

De Opzij Top-100 van machtige vrouwen is voor de vijfde keer samengesteld aan de hand van tien categorieën, uiteenlopend van sport en cultuur tot politiek en bedrijfsleven. Op de lijst staan namen als de voorzitter van de raad van bestuur van PGGM, Else Bos (nummer 1 bedrijfsleven), lid raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep, Shula Rijxman (nummer 1 media) en toptennisser Esther Vergeer (nummer 1 sport).

Agnes Jongerius was de eerste vrouw (in 2008) die door Opzij tot meest invloedrijke vrouw van het jaar werd benoemd. Vorig jaar werd Renée Jones-Bos, secretaris-generaal bij Buitenlandse Zaken, de gelukkige.

 

als een vis in het water