21e eeuw, eeuw van de vrouw!

Wordt de 21e eeuw, de eeuw van de vrouw?

30 juli 2013 zag ik een interessante aflevering van de documentaire serie Altijd Wat, van de NCRV.

De volgende vragen kwamen aan bod.

• Ongelijkheid tussen man en vrouw, De zweden leggen zich er niet bij neer. Vanaf de geboorte de verschillen negeren helpt of niet?

• De vrouw is aan een opmars bezig. Zij heeft hogere opleidingen en ambities dan de man. Maar waarom haakt ze toch af?

Wat men in deze documentaire laat zien is dat ook al voed je jongens en meisjes vanaf de geboorte gelijk op (zweeds model), ze zijn niet gelijk. Dick Swaab becommentarieerde dit met de uitspraak dat kinderen in essentie niet gender neutraal zijn.

En dat is toch ook juist het mooie van onze wereld dat mannen en vrouwen en überhaupt mensen niet gelijk zijn aan elkaar. Weg met die eenheidsworst. Wat wel belangrijk is wat je hiermee doet. Hoe ga je met de verschillen om?

Als we niet gelijk zijn, zijn we dan wel gelijkwaardig? Voor mij een veel belangrijkere vraag.

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is een streven en zelfs een VN Millennium doel voor 2015, maar verdient en vraagt zeker nog heel veel aandacht. Op vele plaatsen in de wereld worden vrouwen nog steeds achtergesteld, Kijk alleen maar naar de mogelijkheid van onderwijs voor meisjes in diverse landen.

Ook in Nederland is alles nog niet koek en ei. In Nederland is slechts 19% van de topmanagers vrouw en zij verdienen 15% minder dan hun mannelijke collega’s. Ze weten wel het aantal failissementen te beperken, dit in tegenstelling tot hun mannelijke tegenhangers

Zowel Josefien Dijkhuizen (vrouwenvertegenwoordiger bij de VN), als Lans Bovenberg (hoogleraar ecoonomie ), als Jet Bussemaker (minister emancipatiezaken) geven in de documentaire aan dat meer vrouwelijke waarden en kwaliteiten, meer vrouwelijk leiderschap, meer vrouwelijk ondernemerschap essentieel zijn voor de wereld die komen gaat.

Om te komen tot meer gelijkwaardigheid in Nederland zullen zowel mannen, als vrouwen, als werkgevers met elkaar in gesprek moeten over de combi van werk en zorg.

Wij vrouwen hebben ook nog wel een flink aantal stappen te nemen. Lef tonen, zorg durven loslaten, vrouwelijke eigenschappen koesteren, niet vermannelijken, elkaar gunnen, elkaar helpen,….

Nog een lange weg te gaan, maar ik geloof in de kracht van de vrouw en de noodzakelijkheid om met elkaar in gesprek te zijn.

 

Ik kan jullie deze documentaire van harte aanbevelen. Als je de gehele uitzending wilt zien klik dan op de link. (wel effe langs de reclame)

Altijd Wat, NCRV

 

 

als een vis in het water