Voor en na de vakantie stressless

Vakantie! Heerlijk! Wat kijken we er iedere keer weer ontzettend naar uit. Wat gaat het worden dit jaar? Lekker weg in eigen land, een exotische bestemming, actief, je droomreis?

1 ding is zeker. Voordat we op vakantie gaan is er altijd veel stress om te kunnen gaan. We bedenken ineens dat die klussen die al maanden liggen nu toch echt voor deze vakantie moeten worden afgerond. We proppen onze agenda’s nog even lekker vol tot de laatste dag voor de vakantie. Het hele jaar ligt het bureau vol, nu moet het ineens leeg.

Is dat nou slim? Nee, natuurlijk niet. En dat weten we ook wel.

Om je te helpen volgt hier een 7-tal tips die ervoor kunnen zorgen dat jij als professionele vrouw met een goed gevoel op vakantie kunt gaan en ook tijdens je vakantie kunt genieten.

 

TIP 1          agenda blokkade VOOR en NA

Blokkkeer een aantal dagen VOOR je vakantie in je agenda. Geen afspraken, gewoon de tijd om de zaken af te kunnen ronden.

Blokkeer ook een aantal dagen NA je vakantie in je agenda. Geen afspraken, gewoon de tijd om je email weg te werken, de lopende zaken op te pikken, even de vakantieverhalen te kunnen delen.

 TIP 2          keuzes maken

Maak een overzicht van de zaken die nu niet meer weggewerkt kunnen worden en na de vakantie direct opgepakt kunnen worden. Het lukt je toch niet om dat wat er ligt helemaal weg te werken. Je kunt dan maar beter een keuze maken voor wat ECHT moet en wat kan wachten. Je zult merken dat het lijstje van wat ECHT moet helemaal niet zo groot is, dat maakt het overzichtelijk en geeft minder stress.

TIP 3          lijstjes

Overzicht geeft rust en maakt je hoofd leeg. Maak een paklijst zodat je ontspannen je koffer of rugzak kunt pakken. Het is ook handig als je tijdens je reis of vakantie in je schriftje schrijft wat toch nog miste op het lijstje. Werk het na je vakantie bij en het ligt klaar voor je volgende vakantie.

Tip in de tip: maak verschillende paklijsten, afhankelijk van het soort vakantie. Een ski vakantie vraagt echt andere spullen dan een rugzak vakantie.

TIP 4          leuk schriftje

Koop een leuk schriftje en neem dat mee op vakantie.

Als je de fase door bent van tot rust komen, krijg je weer ruimte in je hoofd. Je geeft je rechterhersenhelft weer de kans om lekker te sudderen, te mijmeren, creatief te zijn. Vaak ploppen dan de mooiste ideeën op. Dat zijn goudklompjes. Echter, het enige wat je ermee gaat doen is opschrijven in dat mooie uitnodigende schriftje. Naast schrijven kun je natuurlijk ook plakken, tekenen, scheuren uit de lokale tijdschriften. Laat jezelf maar helemaal gaan. Na de vakantie zie je wel weer verder. Dus schrijf/teken/plak die mooie ideeën op, en laat ze los!

TIP 5          oefenen

De periode van ontspannen en niets doen, of juist iets helemaal anders doen is uitermate geschikt om jezelf te oefenen in ontspannen, ontstressen, af te dalen van je hoofd naar je hart. Normaal gun je jezelf daar waarschijnlijk geen tijd voor of voel je je juist té gespannen.

Tijdens je vakantie is dat iets makkelijker, je hebt meer tijd en door andere dingen te doen meer ruimte. Ik raad je aan juist nu yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen te doen. Het vergt namelijk oefening om ze ook te kunnen doen in de minder ontspannen situaties. Op internet is er genoeg te vinden. Lukt dat niet, mail me dan even.

TIP 6          transitie

Beschrijf tijdens je vakantie kort je prachtigste vakantie-momenten. Maak er ook een foto van. Plaatjes werken super sterk in je geheugen.

Deze prachtigste vakantiemomenten kunnen je helpen in je stressie momenten, die er vast weer gaan komen als je weer aan het werk bent. Als je namelijk deze momenten oproept en visualiseert, roep je daarmee ook het mooie ontspannen gevoel op. Dit kun je heel goed gebruiken als je bijvoorbeeld de ontspanningsoefening hartcoherentie doet (zie…..).

TIP 7          de allermooiste momenten

Terug van je vakantiebestemming en dan nog een paar dagen heerlijk thuis, voordat je weer aan het werk gaat. Zo maak je een natuurlijke overgang van je vakantie naar je werk. Je hebt de tijd om alle vakantie spullen op te bergen, de was te doen, nog even na te genieten en jezelf weer klaar te maken voor de volgende werkperiode. Idee: dagje shoppen. In de sale kun je vaak nog hele leuke (werk)kleding scoren voor niet al te veel geld.

Je kunt je ideeën schriftje alvast eens doorlezen. Zo heerlijk om te lezen wat voor mooie inspiratie je vakantie je heeft gegeven.

 

Ik wens je een hele fijne prachtige vakantie met veel relaxte inspiratie momenten!!!

Mocht je je ervaringen naar aanleiding van deze tips willen delen…ik lees ze graag via de mail!

 

IMG_0726

 

Mijn professionele collega Rina Ruiter van de Ondernemersspiegel is net terug van vakantie en vulde de tips nog aan met: laat je laptop en telefoon thuis als dat enigszins kan. Zij heeft het als een verademing ervaren om even los te zijn van alle digitale snufjes en mogelijkheden. Zij had het gevoel de band met haar werk echt even door te hebben gesneden, wat mooie ruimte heeft gegeven voor andere dingen!

 

Van Milly van der Meulen, van Simply Organized ontving ik nog deze vakantie budget tip

Een vakantie kost vaak veel geld. Het is ook een periode waarin de creditkaart makkelijk gebruikt wordt. Na je vakantie krijg je dan te maken met de uitgaven die je gedaan hebt. En dat kan er wel eens anders uitzien dat het geplande budget dat je in gedachten had. Om te voorkomen dat je na je vakantie schulden hebt opgebouwd, kun je gebruik maken van een prepaid credit card. Je stort een bepaald bedrag op deze card en er gaat alleen af wat je uitgeeft. Je hebt geen extra kosten van rente of rood staan.

Bij de Grens Wissel Kantoren hebben ze het Cash Passport. Het voordeel van deze kaart is dat je er ook geld op kunt zetten in de valuta van het land waar je naar toe gaat. Zo houd je controle over je vakantiebudget. Fijne vakantie gewenst.

 

De volgende tip stuurde mij Stephanie Mooijman van Stephanie Mooijman organisatie

Heb je dat ook, dat je op vakantie zoveel nieuwe ideeën krijgt? Toch komt er thuis of op kantoor komt van de uitvoer vaak weinig terecht.

Met de juiste vakantie-voorbereiding kun je dat zelf eenvoudig voorkomen:

· Ruim je bureau en kantoor op; organiseer de stapels, gooi oud papier weg en ruim dossiers op.

· Schoon je Email op: maak je inbox leeg, bewaar de verzonden items die je nodig hebt & gooi de rest weg, schrijf je uit bij nieuwsbrieven die je niet (meer) leest.

· Maak een lijst met alle taken die er nog liggen, dan raak je ze niet kwijt.

Wat levert het je op? Een leeg hoofd voor je weggaat en na de vakantie een relaxte start & een heldere blik op je bestaande werkzaamheden. Laat het nieuwe werkseizoen nu maar komen!

als een vis in het water