de nieuwe goeroes: Aziatisch of vrouw, of beide

Ben Tiggelaar in NRC;  3-6-2013

Eens per jaar verzorg ik een seminar over de ideeën van de belangrijkste internationale managementgoeroes. Mensen als Stephen Covey, Peter Drucker en Tom Peters. Wat telkens opvalt: bijna alle succesvolle managementdenkers zijn westerse, witte mannen op leeftijd.

Sommigen zijn zelfs zo oud dat ze al overleden zijn. Als tegenreactie check ik regelmatig de Thinkers50 en andere ranglijsten. Op zoek naar ándere goeroes. Uit Azië bijvoorbeeld, of vrouwelijk, of beide.

INDIASE TOPMAN: EERST DE WERKNEMERS

Zo is er de Indiase zakenman Vineet Nayar, topman van de IT-gigant HCL Technologies. Hij blogt voor Harvard Business Review en schreef het managementboek Employees first, customers second. Volgens Nayar is de belangrijkste taak van zijn – vooral oudere – managers, om zijn – vooral jongere – medewerkers in staat te stellen om goed werk te doen.

Hij vindt dat managers in de eerste plaats verantwoording dienen af te leggen aan hun personeel. Pas als de medewerkers tevreden zijn, zullen ze ook zorgen dat klanten dat worden. Nayar introduceerde een ‘super 360-graden beoordeling’ waarbij alle medewerkers die te maken hebben met een specifieke manager hem of haar kunnen reviewen. Alle rapportcijfers die het senior management krijgt, inclusief die van Nayar zelf, worden op het intranet gezet. Zichtbaar voor alle 87.000 medewerkers in meer dan 30 landen.

CUBAANSE TOPVROUW: JEZELF OPNIEUW UITVINDEN

Ook interessant: Herminia Ibarra, geboren in Cuba en via Yale en Harvard nu hoogleraar aan businessschool Insead bij Parijs. Ze schreef onder meer het boek Working Identity, over het opnieuw uitvinden van jezelf op werkgebied.

Ibarra stelt vast dat al dat introspectieve nadenken over die éne juiste loopbaankeuze niet werkt. Haar advies: eerst doen, dan denken. Hoe? Gun jezelf een ruime overgangsperiode tussen je oude en je nieuwe carrière waarin je experimenteert en leert. Door verschillende nieuwe werkzaamheden uit te proberen, nieuwe mensen te leren kennen en al doende en netwerkende te ontdekken wat je meer of minder bevalt. Na enkele jaren zul je, terugkijkend, vaststellen dat je een belangrijke verandering hebt gerealiseerd. Grootste fout die we maken in het heruitvinden van onszelf, volgens Ibarra: wachten met de eerste stap totdat we zeker zijn van de uitkomst.

CHINESE TOPVROUW HAALT DESNOODS ZELF MET VRACHTWAGEN AIRCO’S TERUG

Dé vrouwelijke Chinese managementgoeroe is al meer dan tien jaar Dong Mingzhu, directievoorzitter van Gree Electric Appliances dat airconditioners maakt. Ze schreef ook verschillende boeken (alleen verkrijgbaar in het Chinees) en er werd zelfs een 20-delige tv-serie over haar leven gemaakt.

Dong gelooft heilig in innovatie en productkwaliteit. Zo stopt Gree jaarlijks veel meer geld in onderzoek en ontwikkeling dan zijn concurrenten en kan – als de Miele onder de airco’s – stevige eisen stellen aan retailers. Waar anderen eeuwig moeten wachten op hun geld, eist Gree betaling voor er geleverd wordt. Deze ontwikkeling werd door Dong persoonlijk in gang gezet. Toen ze 20 jaar geleden begon als verkoper, haalde ze eigenhandig, met een vrachtwagen, de aircovoorraad terug van handelaren die de betaaltermijn overschreden. Ongehoord in China. Ook bijzonder: Dong ageert openlijk tegen het nepotisme in haar land en weigerde haar enige zoon een baan bij Gree te geven.

PLURIFORMER, DIVERSER, MEER KLEUR

Nayar, Ibarra, Dong. Drie interessante managementdenkers, die bovendien zelf in de praktijk brengen waar ze over schrijven. Dit verschaft hen autoriteit en geeft hun woorden gewicht. Nu worden de goeroelijsten nog gedomineerd door een kleine groep oude, witte westerse mannen. Maar in de komende jaren wordt dit zonder twijfel pluriformer, diverser en veelkleuriger. Gelukkig maar.

 

 

 

 

als een vis in het water